Brambory: Ano či ne?

Vydáno: 01.06.2018 10:54

Kdybychom konzumovali všechny druhy zeleniny v takové míře jako brambory, tak bychom se rozhodně nepotýkali s nadváhou. :)  Spotřeba každého z nás je totiž přibližně 100 kilogramů ročně. A to jen potvrzuje fakt, že brambora je opravdu významná složka naší potravy. Brambory se k nám dostaly z Jižní Ameriky v 16. století a následně se postupně rozšiřovalo jejich pěstování po celé Evropě. O tom, jak tato zelenina Evropany zachránila před hladomorem, se nemusím určitě rozepisovat. A o tom, že Evropany teď trápí problém opačný, určitě také ne. :)



Vitamín jménem brambora

Brambora má několik zvláštností a vedou se dokonce i spory, jestli to je nebo není zelenina. Najdeme u ní vlastnosti, které jsou podobné se zeleninou jako vitamíny, minerály, vlákninu a vodu. Zároveň však obsahuje poměrně dost škrobu, což je polysacharid, a tím se podobá obilovinám eventuelně tzv. přílohám. Jako polysacharidovou přílohu ji vidí i většina výživových odborníků. Vláknina nám pomáhá k dobrému trávení a navozuje pocit plnosti, což oceníme zvláště při snaze zhubnout. Brambory jsou poměrně významným zdrojem vitamínu C. Porce nové brambor (cca 200g) dokonce obsahují vitamínu C tolik, že pokryje čtvrtinu doporučené denní dávky. Brambory dále obsahují vitamíny řady B, konkrétně B1, B6 a kyselinu listovou. Vitamíny B jsou nezbytné pro správný rozklad sacharidů na energii, pro mozkovou činnost a naši kůži, vlasy i nehty. Kyselinu listovou ocení zejména těhotné a kojící, jelikož je velmi potřebná pro rozvoj buněk plodu.

Obsahují i minerální látky

Brambory obsahují i celou řadu minerálních látek. Nejvíce je v nich zastoupen draslík, který nám zajišťuje správný chod naší nervové soustavy a také se podílí na svalové činnosti. Dále v bramborách najdeme v menším množství hořčík a železo. Za zmínku ještě stojí vápník, který je přítomen zejména ve slupce a významně přispívá k tvorbě a podpoře růstu kostních tkání. Brambory také obsahují malé množství selenu, který společně s vitamínem E výrazně ochraňuje před volnými radikály.  



Jak brambory konzumovat a jak ne?

Důležité je brambory správně tepelně upravené a v rozumné míře. Ideální variantou přípravy je vaření ve slupce, protože si zachovají nejvíce cenných látek i větší množství vlákniny. Lidem, kteří hubnou doporučuji konzumovat brambory vařené ve slupce a za studena nebo už téměr vychladlé. V tomto stavu se totiž díky vláknině uvolňuje cukr ze škrobu pozvolně a nedochází tudíž k rychlému zvýšení glykemie. Pokud máte nejraději klasické vařené brambory, přidávejte do vody kromě soli také kmín, který kromě chuti ovlivní i stravitelnost brambor.


Pokud milujete bramborovou kaši, tak si při dietě dejte pozor, či spíše zajít chuť. Rozvařené brambory v kombinaci s mlékem a máslem mohou ovlivnit hladinu krevního cukru nepříznivě. Rozhodně bychom neměli ale konzumovat slupku brambory, pokud má zelenou barvu, v tu chvíli by nám nemuseli udělat nejlépe. Obsahují totiž glykoalkaloidy, které mohou naše trávení pěkně potrápit.


Některé z nás mohou také potrápit brambory na studeno v tolik oblíbeném bramborovém salátu. Brambory v kombinaci s majonézou mohou být velmi těžce stravitelné. Proto se konzumace bramborového salátu nedoporučuje lidem, kteří mají problém s trávením. Dále musím ještě zmínit fakt, že bychom neměli jakkoliv používat naklíčené a starší brambory. Ty totiž ztrácejí vodu a obsahují solanin, který je připravuje na sadbu a slouží jako ochrana proti škůdcům. Tedy je mírně jedovatý...


Hranolky a brambůrky? VELKÉ NE!

Jistě, každý z nás občas zahřeší. ALE. Opravdu není správné konzumovat pravidelně hranolky a brambůrky. a jednou týdně pravidelně je….Kromě kalorické bomby a velmi těžko stravitelné kombinace škrobu a tuku, takto upravené brambory totiž ve většině případů obsahují akrylamid, který poškozuje nervy. U pokusných zvířat se zjistilo, že snižuje plodnost, a britská studie uvádí dokonce poškození molekul DNA. Akrylamid vzniká u potravin, které obsahují cukry, při teplotě nad 120 stupňů Celsia. Čím teplota bude vyšší, tím vyšší bude obsah akrylamidu v potravinách. Pozor tedy na fritování, smažení či pečení.

Na redukci váhy i bezlepkovou dietu

Porce brambor okolo 200 gramů (před vařením) je i ideální příloha při redukci váhy. Pokud si totiž připravíme jako přílohu stejné množství rýže či těstovin, přijmeme mnohem více energie a sacharidů. Brambory mají navíc vysoký “sytící index”, takže se jich můžeme najíst opravdu dosyta. Řeč je samozřejmě o bramborách, které připravíme vařením, nejlépe ve slupce, popřípadě v osolené vodě s kmínem.



Můj tip

Až budete příště nakupovat potraviny, přidejte do košíku sušenou mořskou řasu (nejlépe Kombu nebo i jinou) a přidávejte ji k vaření brambor či do polévek. Stačí opravdu odlomit malý kousek (1 cm). Neovlivní vůbec chuť a bramborám či zeleniny dodá jód a minerální látky, díky kterém jsou Japonci tak zdraví.

Pokud hledáte cestu, jak sobě či svým dětem zabezpečit trvalé zdraví, či se hodláte zbavit přebytečných kil, ozvěte se, ráda vám sestavím osobní jídelníček.