Jak poznat, že trpíte inzulínovou rezistencí?

Vydáno: 06.05.2017 13:52

Články, které se věnovaly hormonům a jejich důležité funkci v našem těle, doplníme o informace o dalším hormonu, který ovlivňuje naši tělesnou hmotnost a hospodaření s energií po přijmu potravy NEJVÍCE. Jmenuje se INZULÍN.

Inzulín je hormon, který vytváří slinivka.

Účinek inzulínu je široký. Obecně je inzulín hormonem anabolickým (= vytváří složky živé hmoty), který je uvolňován v době, kdy organismus přijímá potravu, buduje a opravuje své tkáně. Základním účinkem inzulínu je umožnění vstupu glukózy do buněk lidského těla. Glukóza rovná se energie. Inzulín otevírá energetické kanály, čímž se buňka dostává k energii. Dalším důležitým účinkem inzulínu je zabránění štěpení tuků. Po jídle má organismus dostatek energie z přijaté potravy a účelově šetří energii v podobě tuků, kterou má uloženou v zásobách. Další význam má inzulín v metabolismu bílkovin (= základní stavební kameny živých tkání) tím, že pomáhá aminokyselinám na cestě do buněk a startuje tím tvorbu bílkovin.

Inzulínová rezistence

Je porucha účinnosti inzulínu a definuje se jako stav, kdy začne stoupat hladina cukru v krvi a buňky přestanou na inzulín adekvátně reagovat. Inzulínová rezistence pak může vyvolat řadu dalších onemocnění – takzvaný metabolický syndrom, cukrovku 2. typu, vysoký krevní tlak, celkovou obezitu, vysoký cholesterol, a je spojována i s nádory tlustého střeva, plic, prostaty a dělohy.

Co je příčinou inzulínové rezistence?

Přejídání!!!! Zatím nebyl rozeznán gen, který by způsoboval inzulínovou rezistenci, takže se nedá říct, že je to dědičné. Nicméně v průběhu evoluce jsme se stali potomky těch, co neumřeli v období hladomoru, a dokázali jsme se přizpůsobit střídání období hladomoru a relativního dostatku potravy. Tudíž máme genetické vybavení, které podporuje ukládání energie do zásob (zásobárna energie je tuk a glykogen) a její nízký výdej (tzv. úsporný genotyp). Při současném způsobu života se nám to ale nyní stává osudným, jelikož se potýkáme s dostatkem až nadbytkem potravy, stresem a malou fyzickou aktivitou. Právě přejídání a obezita, nevhodné složení stravy, malá fyzická aktivita, stres, kouření a některé léky vyvolávají inzulínovou rezistenci, kterou najdeme až u 30% populace v České republice.

Nejvíce se se všemi následky inzulínové rezistence potýkají diabetici 2. typu.

Mnozí z nás si však mohou inzulínovou rezistenci přivodit sami svými nesprávnými stravovacími návyky. Největším nebezpečím při inzulínové rezistenci jsou vysoké hladiny inzulínu, které bombardují lidský organismus všemi negativy včetně toho že, hormon inzulín má tukotvorné vlastnosti. Přijatou energii, kterou nespotřebujeme ve svalech (tedy při pohybu), začne inzulín automaticky ukládat ponejvíce do viscerálního břišního tuku. A čím větší zásobu tohoto tuku máme, tím více se nám do těla vylučuje hormon leptin. A my tloustneme, máme větší hlad a dostáváme se do začarovaného kruhu. Brát své stravování na lehkou váhu se v žádném případě nevyplácí!

Hladina inzulínu vyloučeného do krevního řečiště se odvíjí od našich stravovacích návyků.

O co větší dávku jídla s vysokým podílem sacharidů a tuků sníme, o to více se do těla vyloučí vyšší hodnota inzulínu. A pokud své tělo permanentně zatěžujeme vysokými dávkami inzulínu, tak se vytvoří tzv. inzulínová rezistence a spustí se další zdraví nebezpečné procesy. Ty vyústí v obezitu, ve velké množství viscerálního tuku (faldy na břiše) a v ucpání cév cholesterolem. Dále pak dochází ke kornatění cév, k poškození ledvin, zraku, ukládání tuku do jater a začne nás postihovat demence. Nastane tzv. multiorgánovému selhání. A nastupuje léčba medikamenty. Stojí nám to za to?

Dlouho nebylo jisté, zda-li je cukrovka nebo cukrovka druhého typu příčinou obezity či obezita příčinou cukrovky. Výzkumy však již mají jasno. Lidé se dokáží vyjíst k cukrovce sami. Nesprávná skladba potravy, její množství a míra konzumace alkoholu způsobují toto závažné onemocnění. Můžeme k tomu mít nějaké genetické predispozice, ale správným stravováním si můžeme zajistit tolik potřebnou rovnováhu. Pokud se budeme cpát těstovinami, pizzami a hamburgery, tak si kopeme svůj vlastní hrob.

Jak ovlivnit inzulínovou rezistenci?

Konzumací nízkosacharidové stravy v menších a častějších porcích a POHYBEM. Pravidelným pohybem. Trvajícím nejméně 30 minut v kuse. Pokud totiž zapojíme své svalové buňky, tak inzulín puputuje rovnou do svalů a spotřebuje se. Tělo jej již nebude tolik ukládat do břišního tuku. Rozhodně bychom se měli vyhnout cukrům, popíjení alkoholu, přestat kouřit a vyhýbat se stresu. Kvašená zelenina velmi přispívá k nastolení správné rovnováhy v těle. Zařaďte ji tedy pravidelně do svého jídelníčku.

Prevence inzulínové rezistence je základem pro zdravější a šťastnější život!

Určitě bychom se měli nad svými stravovacími způsoby a pohybovou aktivitou zamyslet. Ve své ordinaci jsem se setkala s několika případy pacientů, kteří se svými stravovacími návyky zadělali na těžké zdravotní komplikace. Díky úpravě jídelníčku jsme za několik měsíců dosáhli toho, že na poslední chvíli utekli operačním zákrokům a cukrovce druhého typu. Opravdu jde se začít stravovat správně a žít spokojený život!