Jíst či nejíst maso?

Vydáno: 08.12.2017 16:20

Jak často jíst maso?

Jedna z nejčastěji pokládaných otázek je, zdali vůbec a jak často jíst maso. Pokud se podíváme do historie na stravovací návyky našich předků, zjistíme, že ač měli mnohdy stokrát fyzicky náročnější práci, tak maso v jejich jídelníčku mělo pevné místo v neděli. Důvod byl však mnohem prozaičtější a tou byla nedostupnost masa a také fakt, že neděle byla brána jako den odpočinku a slavnostnějšího oběda.


Proč si tedy v našem moderním světě tuto otázku pokládáme?

Je to jednoduché. Cosi v naší mysli nám našeptává, že konzumovat každý den maso není, a obzvlášť pro nás ženy, možná nejprospěšnější. A to hned z několika důvodů:


Nízká kvalita masa

Většina zvířat pro průmysl zpracovávající maso se chová ve velkochovech.  Rozhodně netráví svůj život venku. Jejich potrava se skládá z krmných směsí, které jsou plné různých přidaných látek a léků. A to z nich rozhodně nečiní zdravá a šťastná zvířata, což se promítá do jejich masa, které pak konzumujeme.


Vyšší cena farmářského masa

Pokud dáme přednost méně kvalitnímu masu v supermarketu před masem zakoupeným přímo od chovatele, zajistíme mnohdy až 3x více masa pro svou rodinu. Otázkou však je, zdali je to tak správně.


Maso nám hnije ve střevech

Zní to hrůzostrašně, ale je to tak. Našemu trávicímu systému trvá nejdéle než stráví, rozloží a následně vyloučí nepotřebné zbytky masa. Nejhůře stravitelné je maso červené. Červené maso se dává do souvislosti s obezitou a dokonce s rakovinou  žaludku a tlustého střeva.


A co tedy doporučuji?

1.    Určitě bychom neměli maso z jídelníčku vyřazovat a pokud ano, tak se opravdu náležitě vzdělat a snažit se maximálně doplňovat všechny výživové látky, které nám maso přináší.

2.     Pokud vykonáváme fyzicky lehké až středně těžké zaměstnání, měli bychom kvalitní maso konzumovat maximálně 2x týdně. Pokud si to spočítáte, zjistíte, že v tu chvíli je možné zakoupit i to kvalitnější maso, které více chutná a je pro tělo prospěšnější.

3.     Snažte se vyhýbat masu vepřovému. Obzvláště tomu tučnému. Naši předci si vepřového masa užívali 1x ročně při domácích zabijačkách a to, co našlo v celém roce největší využití, bylo sádlo.

4.     Zařaďte do jídelníčku pravidelně zeleninu. Já vím, opakuji to pořád dokola. Stravovací návyky naší společnosti nejsou rozhodně chvályhodné. Zelenina díky velkému obsahu vlákniny pomáhá odstraňovat zbytky jídel ve střevech a očisťuje je.

5.     Krůtí, kuřecí a králičí maso od lokálního farmáře mějte na prvním místě. Kvalitní hovězí maso si dopřejte jednou za 14 dnů nebo jednou měsíčně. Vepřové maso a výrobky z něj spíše výjimečně. Vaše tělo vám za toto rozhodnutí bude maximálně vděčné.

6.     Z jídelníčku pokud možno vyřaďte uzené maso v podobě uzenin. Kromě toho, že uzeniny obsahují karcinogeny z kouře, kterým prošly, tak v současnosti se do nich přidává spousta chemických látek, které naše tělo absolutně nepotřebuje.


Stačí se opravdu jen zamyslet nad svým jídelníčkem a začít jej měnit. Začněte vyřazovat masné výrobky a maso postupně, místo něj přidávejte zeleninu a luštěniny. Uvidíte, že to jde a že se bude cítit lépe.


Pokud si však nejste jisti či trpíte nějakým onemocněním, ozvěte se mi, určitě spolu vymyslíme tu správnou cestu pro vás.