Klíčit semínka může doma opravdu každý

Vydáno: 03.03.2017 11:45

Nechat si doma naklíčit semena je opravdu velmi jednoduché a jejich konzumace je nesmírně přínosná pro naše tělo. Až si za tři dny budete pochutnávat na klíčcích v salátu, pomazánce nebo jen tak ke svačině, pocítíte opravdový nával energie! A že ji teď na jaře potřebujeme :)


Proč jsou naklíčená semínka tolik prospěšná našemu zdraví?

Pokud jíte potraviny v syrovém stavu, získáváte z nich pro své tělo nejvíce vitamínů, minerálů, vlákniny, enzymů a dalších tělu prospěšných látek. Enzymy se v našem těle starají o každý fyziologický a biochemický proces. Jsou jednoduše potřeba k životu.


Bohatství klíčků spočívá v neuvěřitelně velkém množství enzymů, které jsou por naše tělo nesmírně přínosné. Navíc obsahují nukleové kyseliny, které se vyskytují jen v živých buňkách. Při procesu klíčení semínko vypustí do klíčku veškerou energii, která je potřebná k růstu a vyvinutí celé rostliny. Konzumací naklíčených semínek přijímá naše tělo tuto koncentrovanou energii. Navíc jsou semena velmi snadno stravitelná.


Jaká semena vybrat?

Nejčastěji se používají čočka, fazole mungo, ředkvičky, řeřicha nebo cizrna. Skvělé jsou ale i semena alfaalfy, jáhel, pšenice, ječmene, sójy. Každá semínka mají svou jedinečnou chuť. My máme nejvíce v oblibě fazole mungo, ředkvičky a semena alfaalfy. Každý druh semen potřebuje různě dlouhou dobu pro naklíčení. V průměru ale už za pouhé čtyři dny sklízíte chutnou energii :) Pomůckou Vám může být hezky zpracovaný vizuál ze stránky Permakultura na Facebooku: 


Co je k tomu potřeba?

Stačí navlhčená vata v misce nebo na mělkém talířku. My nedáme dopustit na nakličovací misku, která sama odvádí vodu, a semínka v ní klíčí jedna radost. Jen je důležité je každé ráno a večer propláchnout odstátou vodou, aby semínka nezačala hnít či naopak nevyschla. Také je třeba dát si pozor na množství semen, které necháváme klíčit. Semena ve vodě bobtnají a potřebují pak více místa kolem sebe, takže raději začněte klíčit menší množství než získáte správný odhad.


A jak s klíčky naložit v naší kuchyni?

Klíčky se dají využít každodenně. Můžete je konzumovat při snídani na chlebu, přidat do pomazánek i salátů či je zvolit jako přílohu k masu. Také je můžete přimíchat do polévek či zeleninových jídel. Nebo jen tak uzobávat samostatně a vychutnávat tu šťavnatou nasládlou či jemně štiplavou chuť!


Fakta

Klíčky jsou zásadotvorné. Velmi pomáhají při překyselení, kterým trpí v dnešní době skoro každý jedinec. Pravidelná konzumace přispívá k lepšímu trávení, zlepšení imunity a celkově má příznivý vliv na naše zdraví. Naklíčená semena obsahují o 500% více vitamínů, než když jsou v suchém stavu!


Tak co? Přesvědčili jsme Vás o prospěšnosti klíčení? Zkuste to a uvidíte, že za málo peněz prospějete svému zdraví, tělu i mysli!