Kysané zelí je na zimu ideální společník

Vydáno: 27.10.2017 17:13

Naši předci si v minulém století naprosto běžné připravovali zásobu kysaného zelí do zásoby. Zajistili si tak na tuhou zimu zásobu vitamínu a jen tak nějaká chřipka je nerozházela. Kysané zelí zažívá svou renesanci hlavně kvůli tomu, že pomáhá zabraňovat růstu rakovinových buněk. A kvůli čemu dalšímu stojí za to ho pravidelně konzumovat?

Přírodní probiotikum

Kysané zelí funguje je přírodní probiotikum, které dokáže opravdové zázraky. Obnovuje přirozené prostředí v našich střevech již po 14 dnech pravidelného užívání. Určitě jste již zaslechli tvrzení, že kysané zelí čistí střeva, a přesně tak to je. Pokud zvládnete zelnou kůru, která není nijak odpudivá, vyčistíte si celé trávicí ústrojí jako při generálním úklidu.

Obsahuje mnoho vitamínů a antioxidantů

Kysané zelí obsahuje obrovské množství vitamínu C, které v zimě potřebujeme opravdu velké množství. Dále obsahuje vitamíny B, E a K, kyselinu listovou, vápník, mangan, draslík, díky kterým živiny ze zelí působí v těle mnohem lépe. Všechny tyto vitamíny nám v zimě chybí, jelikož nemáme k dispozici tolik čerstvého ovoce a zeleniny, a proto je nasnadě využít je z kysaného zelí. Díky velké antioxidační aktivitě pomáhá detoxikovat karcinogeny, blokuje určité enzymy spojené s destrukcí kloubů a pomáhá chránit svaly před poškozením při intenzivním cvičení.

Zlepšuje činnost mozku a činí nás štastnějšími

Toto tvrzení může působit neuvěřitelně, dokud nedáte za pravdu skutečnosti, že pokud se stravujete kvalitně a zdravě, máte nejen šťastnější zažívání, ale i myšlenky. Hlavně mozek potřebuje kvalitní přísun živin, aby správně fungoval a mohl bojovat proti stresu v těle. Probiotika z kysaného zelí dokáží naprosté zázraky!

Dodá nám energii a ještě pomáhá hubnout

Vracíme se zase k tomu trávení. Svými vlastnostmi - čistění střev, zprůchodňování střevní stěny a usnadňování vstřebávání výživných látek, nám kysané zelí dokáže velmi pomoci při naší snaze hubnout. Pomůže ovládnout naše chutě a díky vitamínům nám přímo vstříkne energii do žil. Budeme hubnout radostněji a mnohem více se ovládat.

Bojuje proti rakovinovým buňkám, zánětům a virům

Kysané zelí prochází fermentací (česky kvašením) a stává se z něj chemická sloučenina. Sulforafan je jedna z přírodních látek (organická sloučenina síry), která dokáže doslova zabíjet rakovinové buňky, ničit záněty a viry v lidském těle. Dle studií můžeme od sulforafanu očekávat ničení (programovanou buněčnou smrt = apoptózu) rakovinných buněk v tlustém střevě, prostatě a také těch v plicích vyvolaných kouřením. Sulforafan také podporuje produkci enzymů, které chrání cévy, a snižuje poškození buněk reaktivními molekulami kyslíku. Dále stimuluje imunitu, má protizánětlivé účinky a pozitivní vliv na hladinu testosteronu, čímž brání ukládání tělesného tuku,

Kožní problémy a akné

Při kožních problémech, hnisavých obtížích a akné se doporučuje pomačkat kysané zelí a přiložit na postižené místo, nejlépe přes noc. Zelí pleť vyčistí a zničí viry a záněty na kůži.


A kolik ho tedy denně ideálně zkonzumovat?


Preventivně

Polévková lžíce nejméně 2x týdně

Kúra na pročištění střev

Minimálně 3 týdny až 3 měsíce každodenní konzumace dvou až tří polévkových lžic.

Léčebná kúra

Pokud nás trápí nějaký závažný problém, zánět, akné či virové onemocnění měli bychom si dopřát miskou kysaného zelí včetně šťávy denně.

Nezapomeňme na to, že si kysané zelí můžeme sami doma připravit. Návodů na internetu najdete mnoho. A pokud na přípravu a údržbu zelí nemáme čas, pytlík kysaného zelí nás rozhodně nezruinuje a pomůže silou takřka koňskou. ☺