Pečivo, co stojí za to jíst!

Vydáno: 29.06.2018 14:09

Vybrat si to správné pečivo do svého jídelníčku se může stát těžším úkolem než si myslíte. Přitom nám může dodat tolik potřebnou vlákninu, vitamíny a minerální látky. Prodejci se nás snaží reklamními triky obalamutit a my si v dobré víře můžeme zakoupit pečivo, které pro nás nebude mít výživový přínos a navíc nám uškodí. Jaká jsou tedy pravidla pro ten správný výběr pečiva?


Celozrnné pečivo

Celozrnné pečivo přinese našemu tělu vyšší obsah vlákniny a zároveň nízký glykemický index. Najdeme v něm vitamíny řady B, E a minerální látky jako draslík, fosfor, mangan, vápník a železo. V klíčcích se také ukrývají bílkoviny, enzymy a nenasycené mastné kyseliny.  Z celkové hmotnosti zakoupeného pečiva by celozrnná mouka měla tvořit 80%. Velmi často se však stává, že celozrnná mouka je v pečivu obsažena v mnohem nižším poměru, ale název pečivo prezentuje jako celozrnné :(

Dejte si tedy pozor při koupi a pozorně prostudujte složení. Na etiketě na prvním místě vždy musí být nejdříve uvedena celozrnná mouka a pak názvy dalších surovin. Určitě nás ale kvalitněji zasytí než tukové rohlíky, které nám nedodají vůbec žádné živiny, a tudíž se v odborných kruzích řadí mezi tzv. prázdné kalorie. S rozvahou by celozrnné pečivo měli konzumovat lidé, kteří chtějí zhubnout. Je sice zdravější, ale není nejdietnější, jelikož má vyšší energetickou hodnotu.


Grahamové pečivo

Tento druh pečiva se připravuje ze směsí pšeničné hladké mouky a celozrnné mouky s vyšším obsahem otrub. Tato mouka obsahuje vnější obal zrníček obilí, takže nám dodá také vyšší obsah vlákniny a dalších zdraví prospěšných látek. Vláknina nám udržuje ve správném chodu naše trávení, vylučování a hladinu cukru v krvi.

Kváskový žitný chléb

Narazíte na něj asi nejčastěji na farmářských trzích či na něj najdete recept u řady foodblogerů. Kváskový chléb má určitě svá pozitiva opět v obsahu vlákniny, chuti a delší trvanlivosti. Ideální variantou je kváskový chléb z celozrnné žitné mouky. Ten si připravovali již naši dávný předkové, takže naše geny jsou na něj připravené a naše buňky z něj umí vytěžit maximum.


Pozor na tmavou barvu a sůl

Namazaný chleba s máslem, hustě posypaný solí, by rozhodně neměl být pravidelnou stálicí našeho jídelníčku. Stejně jako solí dozdobená houstička. Naše civilizace přijímá ve své potravě nejvíce soli v historii a nadmíra soli patří mezi civilizační zabijáky. Způsobuje vyšší krevní tlak, závažná cévní onemocnění srdce a mozkové cévní příhody. Druhá věc, na kterou bychom si měli dát obzvlášť pozor, je tmavá barva pečiva. V pečivu je velmi často vytvořena barvením od výrobce s jasným cílem: ZMÁST NAKUPUJÍCÍHO. Většina lidí se totiž domnívá, že tmavá barva pečiva znamená zdravá. Ale tak to není. Celozrnné pečivo je přirozeně tmavší než pečivo z bílé rafinované mouky. Výrobci však tmavou barvu v pečivu z bílé mouky vykouzlí přidáním karamelu, melasy, ječmenu, barviv apod. A tím vyvolají iluzi, že je v pečivu celozrnná mouka místo bílé. Také bychom měli s uvážením vnímat pojmenování pekárenských výrobků, které jsou často zavádějící, jak už jsem psala výše.



Jaký je rozdíl mezi bílou a celozrnnou moukou?

Bílá mouka oproti celozrnné obsahuje řádově více o 60 % vápníku, 76 % železa, 85 % hořčíku, 78 % zinku, 77 % vitamínu B1, 80 % vitamínu B2, 86 % vitamínu E. Z toho je i laikovi jasné, že pečivo z celozrnné mouky tělu poskytne nejen jinou nutriční hodnotu přijímané potravy, ale navíc vlákninu a složité cukry (polysacharidy). Polysacharidy se se při zažívání uvolňují postupně do krve a udržují vyrovnanou hladinu krevního cukru. Díky nim nás nepronásleduje chuť na sladké a delší dobu nemáme hlad.

Další výhodou vyloučení bílé mouky ze stravy je ochrana střeva před nedokonalým trávením škrobu a poškozováním střeva imunitní reakcí na lepek. Přehnaná konzumace bílé mouky je příčinou zvyšujícího se počtu dospělých lidí, u kterých je lepek příčinou zdravotních potíží. Svým pacientům v ordinaci i klientům ve studiu, kteří chtějí zredukovat hmotnost, doporučuji jako první a zároveň zásadní změnu vyřadit všechny produkty, kde se nachází bílý cukr a bílá mouka.


Vybírat to správné pečivo pro sebe a svou rodinu bychom měli tedy s rozvahou a rozhodně si vždy přečíst složení kupovaného výrobku. Nejlepší volbou je samozřejmě pečivo farmářské nebo domácí. U toho posledního si můžete být 100% jisti složením :)


Jestli si v otázkách jídelníčku celé své rodiny nejste jisti, ozvěte se, ráda vám sestavím jídelníček pro všechny členy domácnosti.