Pepř je neocenitelný při spalování tuků i zahnání bolesti

Vydáno: 04.05.2018 12:17

Pepřovník černý se k nám dostal z Indie díky Alexandru Makedonskému ve 4. století a stal se na dlouho velmi vzácnou komoditou.  Rostlina totiž začne plodit až po osmi letech a dorůstá do výšky sedmi metrů. Nyní se k nám dováží ze subtropických a tropických oblastí, kde se hojně pěstuje. Aby ne. Jeho světová spotřeba činí přes 210 000 tun, což je opravdu velké číslo. Pepřem si můžeme napomoci, ale při nadměrném užívání i uškodit. Jako u všeho platí pravidlo: Všeho s mírou.

Pomocník hlavně při trávení

Pepř nám v první řadě podpoří trávení, zmírňuje nadýmání a zrychlí metabolické procesy. Za to vděčíme pryskyřici a éterickým olejům, dále alkaloidům piperinu a piperidinu. Ty pepři zajišťují ostrou chuť, což zahřívá lidský organismus a tím i spalují tuky. V jedné lžičce (cca 6 gramech) se nachází 16 kalorií, 4 gramy karbohydrátů, 3 miligramy sodíku a 2 gramy vlákniny. Pepř má také prokázané afrodiziakální účinky a taktéž se doporučuje jako stimulant nervového systému. Při nachlazení nám dokáže napomoci s vylučováním hlenů. Ajurvédská medicína jej využívá dokonce při detoxikačních kůrách.


Kolik barev, tolik chutí

Známe barvy kuliček jsou pepř bílý, červený, zelený a černý, jež se sbírají v různých stupních zralosti. Dále známe také růžový pepř, který je však příbuzný druh s názvem pepřovec obecný z Jižní Ameriky. Do pepřové směsi se přidává hlavně kvůli barvě. Pokud bychom měli srovnat jejich pálivost, za nejvíce ostrý se dá označit pepř černý. Pokud budete chtít zvýraznit jeho chuť, můžete jej i zamrazit. Získá se tak, že ihned po sklizni se načervenalé kuličky suší až dostanou černou barvu. Zelený pepř získáme sušením nedozrálých bobulí, má nejvíce aromatickou chuť a používá se do nálevů. V sušené formě se ale nejrychleji kazí. Dávejte tedy pozor, pokud si mícháte vlastní barevné směsi pepře. Červený pepř má nejvyšší stupeň zralosti. Máčením a loupáním z něj získáme pepř bílý. Zde se tedy jedná jen o estetickou úpravu.


Určitě znáte i název kajenský pepř, jehož název používáme pouze kvůli špatnému překladu. Jedná se však o příbuznou rostlinu. Využijeme ho jako přípravek k dochucení jídel, kde chceme dosáhnout vysoké pikantnosti či pálivosti, chcete-li. V dobách minulých navíc nahrazoval pepř, jelikož pěstování kajenského pepře je mnohem snazší a rychlejší.


Kvalita hlavně ne kvantita

Jako u všech potravin bychom měli dbát na kvalitu a ne primárně na cenové hledisko. Pokud v zakoupeném balení koření najdete vysušené kuličky, rozhodně se nejedná o kvalitní zboží. Pokud si nejste jisti kvalitou kupovaného mletého pepře, můžete provést jednoduchý test. Nasypejte mletý pepř do sklenice s vodou. Jestli pepř klesne na dno, tak se jedná o nekvalitní produkt.


Pepř se dá ale využít i zevně. Na začátku článku jsem zmiňovala jeho prohřívací funkci a ta se obzvláště při studených nocích a v zimních měsících může hodit jako první pomoc, pokud máte studené nohy.

Pokud bychom ale užívali pepře vice než je záhodno, můžeme si zvýšit krevní tlak i způsobit problémy s vylučováním moči. Takže všeho s mírou a pokud hledáte cestu, jak si upravit jídelníček, ozvěte se, ráda vám pomohu.