Zelený čaj dodá energii a pomáhá při hubnutí

Vydáno: 10.03.2017 09:51

Trocha historie

Objevitelem tradice popíjení zeleného čaje se podle čínské legendy stal císař Šen-nung, kterému při ohřívání čaje do konvice spadly lístky čajovníku. Císař se však nezalekl a takto připravený nálev vypil. Pocítil velký příliv energie a zelený čaj začal jej popíjet pravidelně. Díky tomu se rozšířil na jeho dvoře a poté i mezi prostý lid.  Národem, který zelený čaj nejvíce popíjí jsou Japonci. Nejspíše i díky tomu jsou vysoko v žebříčku dlouhověkosti. A proč vlastně? 



Blahodárné vlastnosti

Zelenému čaji se připisují léčebné účinky, které chrání lidské tělo proti rakovině a infarktu. Také pomáhá při boji s nadváhou. Díky několika výzkumům se potvrdilo, že pravidelná konzumace čaje pomáhá snížit riziko vzniku rakoviny, prsu, plic a tlustého střeva.

Zelený čaj totiž obsahuje velké množství flavonoidů, které patří do skupiny antioxidantů. Ty účinně ničí kyslíkové radikály a snižují poškozování buněk.

V zeleném čaji najdeme také ve velké míře chlorofyl, který zabraňuje poškozování buněk. Ochranné účinky čaje nejsou jen v jeho antioxidačním působení. Polyfenoly čaje dokonce ovlivňují i úvodní fázi karcinogenního procesu. Látky v čaji celkově zabraňují zhoubnému množení buněk a podporují správnou mezibuněčnou komunikaci.


Zelený čaj navíc obsahuje kofein, minerály draslíku, vápníků, hořčíku, hliníku a fluoridů. Jejich blahodárné vlastnosti jsou pak nápomocné při hubnutí a kofein dodává energii. Při hubnutí potřebujeme své tělo očistit a dodat mu energii, proto je zelený čaj doporučován lékaři při snižování váhy. Antioxidační proces je pro obnovu buněk nepostradatelný. A když se pustíte do vyrábění nového já, neměli byste na příjem výše uvedených látek zapomínat.


Všeho s mírou

Výzkumy sice oslavují zelený čaj jako velmi přínosný, ale nic se nemá přehánět. Mnoho kofeinu může způsobit nespavost, a to i přesto že kofein obsažený v zeleném čaji je zdravější než ten v kávě. Navíc se uvolňuje postupně, tudíž po vypití většího množství až tak snadno neusneme.


Příprava

Kvalitní sypaný zelený čaj by u Vás doma určitě neměl chybět. Ideální je převzít rituál z japonské kultury, kde se čerstvý čaj připravuje třikrát denně. Zalévá se vodou, která již prošla varem, avšak již zchladla na  60–80 °C. Toto pravidlo bychom měli dodržovat, aby se uvolnily všechny potřebné léčivé látky.