Zelený ječmen: Superpotravina nebo jen doplněk?

Vydáno: 11.05.2018 13:44

Zelený ječmen se svezl na vlně trendových superpotravin, které mnoho z nás vyzkoušelo, někteří jej zatratili a někteří na něj nedají dopustit. Zelený ječmen má své nesporné klady i zápory. Zkusme se na ně tedy podívat z více úhlů pohledů.

Zelená energie

Zelený ječmen je nejvíce známý jako instantní prášek v mnoha cenových hladinách. Cena se odvíjí od náročnosti zpracování a také toho, že se pěstuje na ekofarmách po celém světě. Sklízí se v době, kdy má nejvíce cenných látek, poté se z něj vyrábí šťáva, která se suší do formy nám známého prášku. Ten si potom doma rozmícháme a pijeme buď samotný či ho přidáváme do zeleninových šťáv či smoothie.


Mix vitamínů a minerálů

Ječmen v době své ideální zralosti obsahuje celou řadu vitamínu skupiny B, vitamíny C, E, K a H.  Také betakaroten, který vzniká v našem těle z vitamínu A, aminokyseliny a látku zvanou cholin. Cholin se řadí mezi neuromediátory, které zajišťují správný chod našeho nervového systému. Bez něj se naše tělo stane náchylné ke vzniku Alzheimerovy choroby. Dále nám ječmen dodá mnoho minerálních látek jako draslík, fosfor, hořčík, měď, vápník a je výrobním zdrojem železa.

 


Tělu určitě prospěje

Zelený ječmen obsahuje velmi mnoho kvalitní vlákniny, která většině z nás chybí. Kvalitní vláknina v našem organismu spustí řadu ozdravujících procesů. Při pravidelném užívání vlákniny se upraví naše zažívací ústrojí, zvýší se imunita, sníží se hladina cholesterolu a překyselení organismu. Mix minerálních látek a vitamíny podpoří náš cévní systém i nervový aparát.

Má i svá negativa

Vzhledem k tomu, že zelený ječmen spouští detoxikační procesy rozhodně není vhodné s ním začínat v době těhotenství či kojení. Pokud jej ale nastávající maminka užívá dlouhodobě, pak zde problém není. Na pozoru by měli být i celiatici, kteří by měli prověřit původ a případnou certifikaci o bezlepkovém výrobku. Vyskytly se totiž i případy, kdy byl ječmen „kontaminován“ pšenicí. Zelený ječmen určitě není vhodný při autoimunitních onemocněním, po transplantaci orgánů a plicní embolii. Také se rozhodně nedoporučuje při poruchách srážlivosti krve kvůli kontraindikaci s warfarinem.

V neposlední řadě musím zmínit problém s bio kvalitou zeleného ječmene. Pokud není pěstován bez pesticidů, může nám způsobit více škody než užitku, jelikož v mladých výhonech je koncentrace případných pesticidů mnohonásobně zvýšena! Také bychom si měli dobře prověřit značku výrobků a původ zeleného ječmene, abychom nekupovali zajíce v pytli. Přeci jen se jedná o investici do našeho zdraví.


Má i svá negativa

Největším záporem pro většinu lidí bude cena instantního zeleného ječmene a problém s rozeznáním kvality. Dále musím poznamenat, že nikdy nebyly studií prokázány speciální účinky zeleného ječmene. Když si propočteme, že pokud bychom si sestavili jídelníček z kvalitního ovoce, zeleniny a fermentovaných produktů, dosáhli bychom stejného efektu na zdraví. Navíc nás v případě, že nezměníme svoje stravovací návyky, zelený ječmen nezachrání. Na druhou stranu může částečně kompenzovat nebo doplňovat nedostatky v jídelníčku.


Když se odhodláme ke změně stravovacích návyků je nutné nastolit správný stravovací režimu a to od počátku přípravy jídla až k samotnému procesu konzumace a dokonce kousání. I to má totiž pro naše tělo a následné trávení vliv. Já zelený ječmen doporučuji při jarních detoxikačních kůrách jako součást procesu očisty, kde vidím jeho přidanou hodnotu. Nejvíce bych radila konzumovat ječmen čerstvý, doma vypěstovaný, což se ale v součastnosti asi nikomu z nás tak lehce nepodaří.... Pokud si nejste jisti a hledáte cestu, jak získat nové tělo, více energie a nastolit správné stravovací návyky, ozvěte se, ráda poradím.