Odhalte švestkové tajemství

Vydáno: 10.08.2018 16:25


Švestky obsahují obrovské množství cenných minerálních látek, jejichž kombinace dělá ze švestek superpotravinu. Švestku vyšlechtili před 2000 let v antickém Damašku, odkud se pak tato peckovina dostala do Říma a z něj do střední Evropy.

Nadupaná vitamíny a minerálními látkami

Dužnina švestky je velmi cenná pro obsah životodárných látek. Skládá se z vlákniny, polysacharidů, antioxidantů, pektinů, stopových prvků, organických kyselin, tříslovin, vitamínů a minerálních látek. Ve švestkách najdeme ve velkém poměru vitamín E, který nám upraví hladinu cholesterolu v krvi a udržuje v mladistvém stavu naši pokožku, vlasy a nehty. Biotin (vitamín H) má ve švestkách také vyšší míru zastoupení. Napomáhá při léčbě kožních problémů a je velmi podstatný pro růst a pevnost vlasů. Když zařadíme švestky do svého jídelníčku, získáme pro své tělo ještě benefity ve vitamíny řady B, B12, vitamín C a provitamín A. Také v nich najdeme draslík, fosfor, vápník a síru.


Na hubnutí i na nervy

Švestka obsahuje hodně vody a vlákniny, proto je velmi vhodné ovoce při hubnutí a detoxikačních kúrách. Její složení totiž napomáhá přeměňovat sacharidy a srovnává činnost střev a celého trávicího ústrojí. Plody švestky jsou take účinným antidepresivem. Při pravidelné konzumaci totiž začnou zvyšovat odolnost proti stresům, zlepší činnost mozku a rozpumpují v těle tolik potřebnou energii.


Přírodní projímadla

Jak je velmi důležité pravidelné vyprazdňování při hubnutí a hlavně pro zdraví, jsem natočila krátké video.  A když to nejde snadno a pravidelně, tak je to závažný problém. Švestky však dokážou tento problém výrazně ovlivnit.  Dle výsledků jedné americké studie je 50g švestek denně účinějších v boji proti zácpě než 11g psyllia. Usměrnění střev tak, aby fungovaly tím správným směrem, je připisované unikátní kombinaci vlákniny (na 100g sušených švestek 6g), sorbitolu (15g) a polyfenolu (185mg). Při zácpě je ideální sušené švestky namočit do vody, nechat přes noc nasát vodu, ráno vypít zbylou vodu a sníst změklé švestky. Potřebný účinek by se měl do 2 hodin dostavit. Při chronických potížích funguje i švestkový kompot nebo povidla, ale tady pozor na přidaný cukr.  Já pacientům doporučuji 5 - 7 kusů švestek, buď čerstvých nebo sušených (možno i ráno namočených do vody).


Měď a zinek

Švestky obsahují i významné stopové množství mědi a zinku. Málokoho v dnešní době napadne, že nedostatek mědi v těle má za následek únavu, poruchy nervového systému, vypadávání vlasů, anémii a zhoršení metabolitu cukru v těle. Měď i zinek jsou totiž velmi potřebné látky pro správný chod lidského organismu. Zinek je zásadní pro růst a dělení buněk, správnou funkci zraku, kůže a vlasů.

A to ještě není vše

Složení švestek je výtečným pomocníkem při trápení s revmatismem, dnou a problémy s ledvinami. Dokáže totiž rozpouštět kyselinu močovou, která stojí za těmito onemocněními. Dále pomáhá chránit krevní oběh, srdce a cévy. Švestky se také doporučují jako ovoce, které nás chrání před vznikem rakoviny, srdečního infarktu a mrtvice.

Slivovice, koláč i maska

Slivovice v malém množství funguje jako lék, to nebudu popírat. Roztáhne cévy, vypálí “bacily” a prohřeje organismus zvláště v zimě. Švestky jsou ale skvělé i v koláči, ve sladkých jídlech, při obložených mísách a geniální chutí, a to mi určitě dáte za pravdu, jsou švestková povidla. Když o tom teď píšu mám v ústech chuť babiččina švestkového koláče s tvarohem, který se mi nikdy nepodařil, tak jako jí:) Blahodárné složení švestek se také hojně užívá v kosmetickém průmyslu a pecky poslouží jako antikoliková náplň do polštářků pro miminka. Poslední radu mnozí znají, ale stojí za to zmínit. Nepijte na švestky vodu, tedy pokud se nechcete nechat dobrovolně prohnat. :)

Jestli přemýšlíte nad změnou svého životního stylu, ozvěte se, nikdy není pozdě pomoci svému tělu.